• Opěrné zdi a ploty
  • Rady a tipy

CSB - BEDNICÍ TVÁRNICE známé také jako ztracené bednění jsou určeny pro tvorbu základových pasů, a to nejen pro základy domu, ale i pro ploty a zdi.

CSB - BEDNICÍ TVÁRNICE

známé také jako ztracené bednění jsou určeny pro tvorbu základových pasů, a to nejen pro základy domu, ale i pro ploty a zdi.

Bednicí tvárnice jsou určeny a konstruovány pouze jako jakási šablona nebo forma určená do země. To, co činí vzniklou konstrukci pevnou a únosnou, je její výplň a výztuž. Ty by měly podléhat odbornému posudku, při kterém je nutné zvážit mnoho individuálních proměnných.

Jsou oblíbené na výstavbu i vnějších konstrukcí. Pořád je nutné chápat Bednicí tvárnice jen jako schránku, která slouží ke stavbě konstrukce, kterou je nutné podle potřebné únosnosti díky budoucímu přitížení vyztužovat armovacími pruty a vylít betonem. Tato výztuž a také kvalita výplňového betonu (jeho složení, zpracování a vývoj během zrání) je pro budoucí konstrukci to nejdůležitější.

 
VÝPLŇOVÝ BETON

Pro tzv. duté tvárnice doporučujeme použít pro vylévání zdí mezerovitý/drenážní beton. Tento drenážní beton nebude zadržovat vlivem nasákavosti vodu uvnitř zdi nebo sloupku. Zabráníte tím tomu, že v zimním období nedojde při zmrznutí vlivem objemové změny vody na led (k roztažení) a k následnému popraskání prvků.  Viz obrázky deformace prvku.

Mezerovitý beton

obsahuje malý podíl jemnozrnných složek a velký podíl mezer, neuzavřených pórů. Tento propustný beton je směsí cementu, hrubého kameniva, vody, příměsí a přísad do betonu. Porézní struktura mezerovitého betonu umožňuje snadné protečení vody a průchod vzduchu vyrobenou konstrukcí.

Výhody mezerovitého/drenážního betonu

Hlavní výhodou mezerovitého betonu je to, že zhotovenou konstrukcí propouští vodu  při zachování navržených mechanických vlastností konstrukce. Je možné se setkat také s názvem „drenážní beton“.

Tento typ betonu se nabízí i jako balený i jako transportbeton. Nabízí ho velká řada výrobců betonových směsí. Z těch známějších jsou to např. Cemex, Liapor a jistě Vám jej umí dodat každá blízká betonárka přímo na stavbu.

 

 

LEPENÍ TVAROVEK

Lepení kontaktních ploch tvarovek zajišťuje vzájemné podepření prvků mezi sebou. Tím se předejde budoucímu praskání bloků vlivem střihu nebo ohybu. Prolévané kameny je nutné při skládání lepit na flexibilní lepidlo popřípadě nízkoexpanzní polyuretanovou pěnou a to na styku všech ploch vertikálně i horizontálně.

Zakončení stavebního systému

Vyléváme-li konstrukci bezprostředně po vyskládání (lepidlo nebo pěna neměla dostatečnou technologickou pauzu) nedoporučujeme zalévat najednou více než čtyři vrstvy neboť nám hrozí riziko podtečení betonové směsi pod spodní vrstvou tvárnic a zborcení celého plotu. Pokud tvoříme dlouhou monolitickou zeď, je vhodné vždy po šesti metrech provést dilataci. Během zrání výplňového betonu je vhodné stavbu z vrchu zakrýt, a to zejména v období trvalejších srážek. Zeď/plot nenecháváme v zimním období bez krytu. Zákryt tvoříme pomocí tzv. stříšek. Stříšky lepíme opět pomocí flexibilního lepidla.

 

Podobné články

Přijďte se inspirovat osobně
Najít showroom

Zůstaňme v kontaktu

Stiskem tlačítka „Odeslat“ souhlasím se zpracováním osobních údajů.