• Dlažba
  • Rady a tipy

Nabídka materiálů, které je možno v zahradě použít je dnes opravdu široká. Při výběru řešíme v první řadě stránku vizuální, ale nesmíme zapomínat ani na tu praktickou. Betonová dlažba nemůže zcela nahradit všechny úžasné vlastnosti, které dřevo má – unikátní vzhled, teplo, barva. Výhodou betonové dlažby je však jednoznačně trvanlivost a odolnost.

DŘEVO  je     skvělé, má výborné tepelné vlastnosti, ale horší trvanlivost   a   je velmi náročné na údržbu

Dřevo je krásný materiál se spoustou skvělých vlastností. Může zdobit Váš plot nebo lavičku, ale ležet na zemi mu opravdu neprospívá a to ani tomu exotickému. Venkovní dřevěná podlaha jakékoliv kvality se dříve nebo později zkroutí a shnije a to i na nosičích. To je bohužel fakt, se kterým ani ten nejlepší nátěr nic nezmůže.

      

Použijte tedy dřevo tam, kde opravdu využijete jeho skvělé tepelné vlastnosti jako lavičky a stoly – na těch betonových si upřímně moc příjemně neposedíte J Na zem ale použijte raději beton.

Betonová dlažba nemůže zcela nahradit všechny úžasné vlastnosti, které dřevo má – unikátní vzhled, teplo, barva. Výhodou betonové dlažby je však jednoznačně trvanlivost a odolnost.

Dejte pozor na betonové výrobky, které jsou dřevěnou barvou pouze natřeny. Stálobarevné jsou pouze výrobky, které mají barvivo přímo v betonové směsi nášlapné vrstvy. Barvit hotový betonový výrobek není příliš účinné a trvalé řešení.

  

Hlavní nepřítel  WPC je UV záření

Trvanlivější variantou než dřevo je v současné době oblíbený kompozit dřeva a plastu – WPC. Jeho výrobci deklarují mimo jiné stálobarevnost a odolnost proti povětrnostním vlivům a kombinaci těch nejlepších vlastností plastu a dřeva. V porovnání se dřevem je to tvrzení jistě pravdivé. Nevýhodou tohoto materiálu oproti betonu je však obsah PVC, které silně degraduje vlivem UV záření. Záleží samozřejmě na kvalitě materiálu a použití, ale dle dostupných studií se trvanlivost WPC stále pohybuje jen mezi 7- 15 lety, což je v porovnání s betonem opravdu málo.

     

 Použijete-li navíc levnější dutá prkna, je nutno zajistit odvod vody kondenzující vlhkosti v dutině. Vyšší nasákavost a vznik plísní v dutině může způsobit, že se prkno zkroutí a rozpadne. Šetřit se nevyplatí ani na nosičích, použijete-li dřevěné (není to přeci vidět), konstrukce vám za pár let shnije.

I beton má své nevýhody – např. výkvěty, který však můžete odstranit. Jistě se vám ale nestane, že byste jej museli v horizontu 10 let nutně vyměnit.

 

Keramická dlažba

Slinuté mrazuvzdorné keramické dlažby prošly v poslední době překotným vývojem a některé povrchové úpravy nelze od přírodního materiálu téměř rozeznat. Výhodou oproti přírodnímu materiálu je jistě jednoduchá montáž, údržba a výhodnější cena. Pro venkovní použití se doporučuje zejména dlažba s výškou 20 mm. V našich zeměpisných šířkách brání jejímu širšímu využití na venkovních plochách dvě hlavní nevýhody :

  • značně kluzký povrch – materiál je zcela uzavřený a voda nemá kam odtékat nebo se vsáknout, vzniká tedy více kluzkých ledových ploch
  • omezená odolnost proti povětrnostním vlivům – ačkoliv výrobci mnohdy deklarují 100 % mrazuvzdornost a odolnost, realita je složitější. Nejde jen o mrazuvzdornost, ale také nasákavost a schopnost materiálu případnou vlhkost (třeba i s obsahem soli) absorbovat bez vzniku trhlin. Nejničivějším elementem počasí mírného podnebného pásu je časté střídání teplot v zimním období. Opakované mrznutí a rozmrzání materiálu uloženého ve vlhké zemi klade vysoké nároky na všechny materiály a doslova je trhá zevnitř. Výrobky určené pro venkovní pochozí plochy jsou proto testovány nejen na mrazuvzdornost, ale i celkovou odolnost proti povětrnostním vlivům a chemickým rozmrazovacím látkám a v těchto testech má beton z dlouhodobého hlediska jednoznačně navrch.

Keramický povrch lze doporučit na terasy a balkony, které netrpí vysokou vlhkostí a kde se nepoužívá posypová sůl nebo štěrk. Na příjezdovou cestu nebo chodník ji příliš doporučit nelze.

 

Podobné články

Přijďte se inspirovat osobně
Najít showroom

Zůstaňme v kontaktu

Stiskem tlačítka „Odeslat“ souhlasím se zpracováním osobních údajů.