• Rady a tipy
  • Naturblok
  • Zajímavosti

Tepelná čerpadla jsou jistě výhrou pro Váš dům. Ne každého však těší pohled na venkovní jednotku, která je jejich neodmyslitelnou součástí. Její futuristický vzhled nemusí zapadat do Vaší představy klidného a harmonického prostředí mezi rostlinami a zelení.

Máme pro Vás řešení, které je velmi prosté. Výsledkem je elegantní prvek, který snadno začleníte do celé kompozice zahrady. Může stát jako solitér, ale může být i součástí navazujících staveb. Výhodou pak není pouze ochrana samotného tepelného čerpadla, ale i ochrana vašich dětí a domácích mazlíčků proti střetu s čerpadlem. 

V tomto případě byl použit CSB – NATURBLOK.

Betonový kryt čerpadla

Je však důležité  zajistit jednotce proudění vzduchu oběma směry, které vyžaduje. Zpřístupnění zajistíte jednou odnímatelnou stranou např. pomocí zinkované sítě na rámu. Na stranu, kde není nutný přístup lze vytvořit otvory, které částečně zamezí průzoru na jednotku, ale umožní proudění vzduchu dle potřeby. Jako výplň, lze použít ventilační mřížky, které jsou dnes již k sehnání v mnoha podobách i velikostech (nerezové, hliníkové, plastové). Pro předklad otvorů byla použita standardní ocelová výztuž do betonu, kterou lze vložit vodorovně do drážek kamenů CSB-NATURBLOK a následně na ně uložit vrstvu kamenů, kterou v následující vrstvě správnou vazbou zatěžkáme směrem k průběžné zdi.

Na zákryt lze použít například dřevěný rošt.

Kryt čerpadla z CSB - NATURBLOKU

Přesto, že venkovní jednotka vyžaduje standardní základ tvořený minimálně ze „sloupků“ uložených v nezámrzné hloubce, mezi které pak přichází drenážní vrstva pokračující v trativod, tato nízká a jednoduchá zídka takto náročný základ nevyžaduje.

Doporučujeme tedy nejprve vybudovat základ pro venkovní jednotku dle doporučení výrobce a poté po jeho obvodu připravit základ pro naší okrasnou zídku. To vyžaduje pouze štěrkové lože o hloubce 150 mm a jeden kámen o výšky 150 pod úrovní terénu.

Další stavba je již jednoduchá pro každého kutila.

Systém NATURBLOK není použitelný pouze pro stavbu zákrytu tepelného čerpadla. Lze ho použít i na vybudování dalších malých i velkých staveb, které zakryjí nevkusné prvky v okolí domu. Pro inspiraci můžete využít pro obestavění klimatizační jednotky, stavbu poštovních schránek, zákryt rozvodných skříní nebo pro zastřešení popelnice. Jak využijete tento stavební systém Vy? Pochlubte se nám na našich Facebookových stránkách #stavbyjakozkamene.

Podobné články

Přijďte se inspirovat osobně
Najít showroom

Zůstaňme v kontaktu

Stiskem tlačítka „Odeslat“ souhlasím se zpracováním osobních údajů.