• Dlažba
  • Rady a tipy

Máte-li v plánu kolem vašeho domu postavit příjezdovou cestu z betonové dlažby, určitě vás bude zajímat, kterou dlažbu si pro pojezd vybrat. Přečtěte si základní doporučení pro výběr pojezdové dlažby.

Ačkoliv je betonová dlažba velmi pevným a stálým materiálem, při frekventovaném pojezdu může dojít k jejímu poničení. Z tohoto důvodu je vhodné si dlažbu vybrat především na základě výšky kamenů dlažby.

Pojezd a výška kamene

Při výběru výšky kamene se můžeme řídit jednoduchým pravidlem a rozdělit dlažbu do následujících kategorií dle její výšky:

  • dlažba do 40 mm - dlažba vhodná pouze pro pěší, nedoporučujeme pro pojezd vozidel,
  • dlažba do 60 mm - dlažba určená pro občasný pojezd vozidel do 3,5 t, pro představu například využitelná pro vjezd do garáže apod.,
  • dlažba do 80 mm - dlažbu této výšky můžeme doporučit pro frekventovaný pohyb vozidel do 3,5 tuny, může se tedy jednat například o frekventovaná parkoviště,
  • dlažba s výškou 100 mm a více - pro tuto dlažbu nalezneme využití převážně pro dopravní infrastrukturu a pohyb vozidel nad 3,5 t.

Není vždy nutné pokládat po celé ploše dlažbu stejné výšky, ale je možné umístit vyšší dlažbu na místo, kde očekáváte pojezd vozidel a do míst, kam se vozidlo nedostane nebo je například mimo vjezd, pokládat dlažbu výšky nižší.

Úprava podloží pro pojezdové plochy

Výběr výšky dlažby je jedním aspektem, aspektem druhým a stejně důležitým, je úprava podloží před pokládkou dlažby. Pro podloží platí určitá specifika, která se dočtete ve článku o úpravě podloží před pokládkou dlažby.

Pro výběr pojezdové dlažby můžete vybírat mezi řadou EXCLUSIVE a ECONOMY. Velkoformátové dlažby pro pojezd vozidel nedoporučujeme, jelikož tlak, který působí na velkoplošnou dlažbu, se dostatečně nerozloží a dlaždice se tak může poškodit.

Betonová dlažba CS-BETON

Podobné články

Přijďte se inspirovat osobně
Najít showroom

Zůstaňme v kontaktu

Stiskem tlačítka „Odeslat“ souhlasím se zpracováním osobních údajů.