• Dlažba
  • Rady a tipy

Přišel podzim a s tím i čas připravit svoji zahradu na zimu tak, aby nám dělala radost i v příštím roce. Jednou z žádoucích příprav na zimu je mimo jiné také čištění a ošetření betonové dlažby a jiných zpevněných ploch.

 

 

Dlažbu je potřeba zbavit pevných nečistot jako je spadané listí, ale také jemných částic jako je prach spáchaný atmosférickým spadem. Ten není na první pohled vidět, ale způsobí to, že dlažba jakoby ztrácí původní barvu.
Spadané listí nepodceňujte a rozhodně jej nenechávejte ležet přes zimu na dlažbě bez impregnace či ochrany Clean Protect. Hnědý pigment Melanin, který listy obsahují by se pod ležícím sněhem z listů vylouhoval a zanechal na dlažbě nehezké špatně odstranitelné skvrny.

 

 

Co není vhodné pro dlažbu perfektně poslouží vašim rostlinám jako ochrana před promrznutím.

 

 

Také v trávníku poslouží jako přírodní hnojivo, stačí je jen zmulčovat sekačkou na trávu a ponechat v trávníku.

 

 

Podzimní a zimní období bohužel s sebou nese i větší zátěž pro pochozí plochy. Proto je vhodné ji pro tuto zátěž připravit.
Dlažbu tedy zbavíme pevných nečistot. Pokud máme dlažbu s dlouhodobou ochranou Clean Protect Plus stačí ji poté pouze omýt tlakovou vodou.
Dlažbu, která v sobě nemá tuto dlouhodobou ochranu, doporučujeme ošetřit impregnací na beton.
Postupujeme stejně. Odstraníme pevné nečistoty, omyjeme důkladně tlakovou vodou. Dlažbu pro vlastní kontrolu necháme vyschnout. Pokud první čištění bylo úspěšné, můžeme přistoupit k impregnaci plochy.

 

 

Budeme potřebovat jen vybranou impregnaci a váleček k nanášení. Také je možné použít zahradní rozprašovač nebo samozřejmě štětec. Dlažba musí být suchá a čistá.
Přípravků pro impregnaci betonové dlažby je celá řada a není těžké si vybrat. Impregnace dodá dlažbě jakýsi hydrofobní filtr, který povrch dlažby uzavře a ten pak nepřijímá žádné tekutiny a nečistoty neproniknou do struktury materiálu. Některé impregnace po sobě nezanechávají žádnou stopu a dlažba nijak nezmění vzhled, některé naopak vytvoří tzv. „mokrý vzhled“, který může být pro někoho žádoucí, obzvlášť pokud si přejete zvýraznit barvu celé plochy.
Přesný postup pro ředění a aplikaci je vždy uveden na výrobku. Trvanlivost takové ochrany bývá obvykle 24 měsíců u některých až 48 měsíců. Velmi důležité je při aplikaci dodržet podmínku pro rozpětí venkovních teplot. Nedodržení tohoto doporučení by mohlo znemožnit funkci aplikované ochrany.

 

 

 

 

 

 

 

Podobné články

Přijďte se inspirovat osobně
Najít showroom

Zůstaňme v kontaktu

Stiskem tlačítka „Odeslat“ souhlasím se zpracováním osobních údajů.