• Rady a tipy
  • Opěrné zdi a ploty

Stabilita opěrné zdi.

Stavba opěrné zdi je většinou považována za bezproblémovou a jednoduchou. Praxe a řada vzniklých poruch na existujících stěnách však dokládá, že opěrné a zárubní zdi nelze jak z hlediska projektové přípravy, tak i z hlediska vlastního provedení v žádném případě podceňovat. Je třeba si uvědomit, že zřícená betonová opěrná stěna může způsobit kromě materiálních škod i újmu na zdraví.

Je docela běžné, že se náš dům nachází ve složitém terénu, který má ovšem své kouzlo.  Abychom mohli plně ocenit krásu členitého terénu, musíme nejprve zvládnout jeho funkční a také estetické úpravy.

Existuje mnoho způsobů, jak vyřešit komunikační cesty, členění a tvarování terénu nebo zpevnění svahu. Nejčastěji využívané jsou takzvané opěrné gravitační zdi. Tento způsob je velmi praktický a pomocí několika nízkých zídek, které vytvoří užitné nebo okrasné terasy, lze nenásilně překonat i velké převýšení pozemku.

Před výstavbou je potřeba si vše dobře promyslet.  Zátěž, které budou muset odolávat nově zbudované terasy, má velký vliv na životnost opěrné zdi.  Geologické a hydrogeologické poměry širšího okolí jsou velmi důležité faktory ovlivňující síly a tlaky působící na konstrukci plus další zmíněné budoucí přitížení.

 Je vhodné si pozvat odborníka, který stavbu posoudí, případně vypracuje projekt, který už řeší konkrétní prostor, funkci a technické parametry stavby. Není možné všechna hlediska obecně shrnout a podat jedno univerzální doporučení. 

 Pro vaši představu něco málo z metodiky posuzování, která říká, že je důležité uvažovat o těchto typech možných zátěží, a následné deformace zdi.

  • Stabilita základové půdy

Konstrukce je dole spojená se zeminou základovým pásem – posouzení stability je stejné jako u základového pasu. Musíme posoudit, že nedojde ke vzniku smykových ploch.

  • Pootočení

Výsledné zatížení v základové spáře je šikmé. Krajní body základové spáry jsou nestejně zatíženy.  Bude docházet k nerovnoměrnému sednutí. Úhel pootočení α závisí na velikosti momentu k těžišti, šířce základu a deformačním modulu zeminy.

  • Překlopení

Pokud bude zatížení hodně šikmé, pasivní složky nezabrání překlopení. Předpokládaný bod otáčení – líc základové spáry. Aktivní zemní tlak (vzniká ve chvíli, kdy dojde k povolení bloku zeminy za konstrukcí podél smykové plochy – posun zeminy – zvyšuje se napětí na konstrukci) působí na určitém rameni k bodu otočení, stabilizující síly jdou také proti sobě. Aby nedošlo k překlopení, musí platit:

  • Posunutí

Zkoumáme odpor proti vodorovné složce zatížení. K usmyknutí dojde, pokud horizontální složka výslednice překoná tření v základové spáře (bereme koeficient bezpečnosti 2, protože materiál je nehomogenní, jeho konzistence a jiné vlastnosti se dosti mění a nemůžeme si jimi být jisti).

  • Stabilita zemního masivu jako celku

Vlivem přitížení masivu nebo odkopání paty vznikne smyková plocha uvnitř celého masivu – konstrukce by mohla ujet s celým blokem masivu. Princip posouzení – něco jako proužková metoda v mechanice zemin. Jedním z proužků je i samotná opěrná zeď. Pokud zjistíme, že by mohlo dojít k tomuto typu porušení, můžeme upravit parametry svahu, založit konstrukci do větší hloubky (dostali bychom se pod smykovou plochu) – oboje je náročné.Proto je nejlepší přikotvit opěrnou stěnu za smykovou plochu.

Podobné články

Přijďte se inspirovat osobně
Najít showroom

Zůstaňme v kontaktu

Stiskem tlačítka „Odeslat“ souhlasím se zpracováním osobních údajů.