• Dlažba
  • Rady a tipy

Hledáte venkovní dlažbu, která snese velké a časté zatížení, a která je odolná vůči posunům a tak i podélné deformaci? Ideálním kandidátem je zámková dlažba, která je díky snadné pokládce vhodná i pro velké plochy.

Tvar zámkové dlažby odpovídá speciálním požadavkům na vysoké zatížení krytu. Jak ustálený výraz "zámková dlažba" napovídá jednotlivé kameny dlažby jsou tvarovány tak, aby při pokládce do sebe zapadly, vytvořily jakýsi zámek a po dokončení celé plochy tvořily celistvý kryt, který nebude náchylný na posun i přes častý pojezd vozidel i nad 3,5 tuny.

Výběr výšky dlažby na základě pojezdu

I u zámkové dlažby je však nutné pamatovat na výšku kamene. Pro občasný pojezd vozidel nad 3,5t můžete zvolit dlažbu i o výšce 80 mm, ale pro častý pojezd vozidel nad 3,5t je vhodné volit dlažbu s výškou kamenů nad 100 mm. Pro pojezd do 3,5 tuny vám bude stačit výška kamene 60 mm za předpokladu, že se jedná o plochy kolem rodinného domu, kde předpokládáme, že pohyb vozidel bude skutečně občasný s minimální frekvencí. 

Mějte na paměti, že výběr výšky dlažby není jediným kritériem pro bezpečné používání dlážděné krytu. Aby bylo zajištěno, že nedojde k deformaci plochy, je nutné postupovat při úpravě podloží dle doporučení výrobce nebo dle projektové dokumentace (odkaz na článek o úpravě podloží).

Účel použití zámkové dlažby

Díky dostupné ceně, vysoké kvalitě betonu a širokému výběru rozměrových modulů, barev i povrchových úprav, má zámková dlažba široké spektrum použití. Díky technologickým postupům a vývoji v oblasti betonové dlažby se možnosti použití neustále rozšiřují. Navíc je zachována dlouhá životnost a materiálová stálost.

Výroba ve skladbě pro strojovou pokládku je vhodná pro použití na velké ploše, kterou jsou například chodníky v městské zástavbě či parkoviště. Obecně lze říci, že díky tvaru dlažby, který do sebe zapadá, je velmi snadná i pokládka ruční. Výhodou je také možnost jednoduché opravy. Snadno v případě potřeby vyjmete a nahradíte kostky.

V naší nabídce betonové zámkové dlažby nenaleznete pouze klasický šedý odstín betonu. Vyrábíme pro vás dlažbu v několika základních barvách, ale je také možné vyrobit i tuto dlažbu v mnoha colormixech a naturcororech, které dají jedinečný vzhled každému prostoru. Ve skladbě lze tak skládat ornamenty, případně signální označení v ploše, kterými může být například vyznačení parkovacích stání.

Specifický tvar v podobě dlažby s rovnými hranami je využitelný především pro místa, kde se očekává potřeba hladkého povrchu, jako jsou různá logistická centra, ale například i cyklostezky. Typ s rovnými hranami minimalizuje spáry a usnadňuje tak pohyb po ploše.

Pro městskou zástavbu je v nabídce také zámková dlažba se speciálním plastickým povrchem pro nevidomé osoby či osoby se sníženou schopností orientace. Dlažba je dle typu zcela identická a lze pomocí ní vytvářet výstražná značení či vodící pruhy.

Podobné články

Přijďte se inspirovat osobně
Najít showroom

Zůstaňme v kontaktu

Stiskem tlačítka „Odeslat“ souhlasím se zpracováním osobních údajů.