• Dlažba
  • Rady a tipy

I obrubníkům je potřeba věnovat pozornost při jejich usazení, aby kryt fungoval tak jak má.

Po zhotovení podkladních vrstev – dříve než začneme klást dlažbu –, osadíme obruby. Tyto prvky zajišťují, aby nedocházelo k pohybu dlaždic. Obrubníky jsou extrémně exponované výrobky, protože jsou vystaveny náhodným i stálým přejížděním vozidly (například nájezdové obrubníky). Proto je důležité věnovat jejich osazení péči a dodržet správný postup. Velmi účelné je mít alespoň jednoduchou dokumentaci, výškové a směrové zaměření stavby.

Obruby lze provést ze silničních obrubníků, zahradních obrubníků, palisád nebo speciálních záhonových obrub.

Podklad je stejně jako u dlažby jednou z nejdůležitějších částí před pokládkou betonových obrubníků. Žádný obrubník nedokáže vyrovnat nedostatky nekvalitního podloží. Podloží se připravuje stejně jako zbylá plocha pro pokládku dlažby.

Skladba podloží odpovídá konkrétním geologickým poměrům a předpokládanému zatížení budoucího krytu. Velmi důležité je správné a kvalitní zhutnění jednotlivých vrstev. Ukázky podkladních vrstev vidíte na obrázcích.

Obrubníky se většinou usazují tak, aby jejich horní plocha byla v rovině nebo mírně výše než okolní přiléhající trávník. Betonové obrubníky nebo palisády se osazují do betonového lože do zavlhlé betonové směsi (min. třídy C16/20) na pevný a zhutněný podklad, pokud dokumentace stavby neurčuje jinak. Podkladní povrch je vhodné navlhčit, aby neodebíral vodu z betonového lože obrubníku.

Tloušťka lože a boční opora musí odpovídat dokumentaci. Minimální tloušťka betonového lože je 100 mm a boční opora obrubníku dosahuje min. 50% výšky obrubníku. Dodržení požadovaného směru a výškové úrovně linie obrub se kontroluje napnutou šnůrou. Pro pokládku obrubníků se používá vytyčovací šnůra, gumová palice a vodováha. Po položení obrubníků je třeba alespoň na sedm dní obrubníky zakrýt, aby nedošlo k poškození lože (základu) deštěm a odpařením vody z betonové směsi a vlhkost je třeba udržovat kropením lože.

Spáry mezi obrubníky je třeba dodržovat 3–10 mm. Spáry mezi čely obrubníků a krajníků, popřípadě dlažby nesmějí být větší než 10 mm, v obloucích až 15 mm. Norma dovoluje vyplnění spár cementovou maltou požadovanou dokumentací. V praxi je ale běžnější použití drobného kameniva.

Pro zabudování betonových palisád platí stejné požadavky na beton základu jako pro ostatní betonové obruby. Při stavbě obrub z palisád je nutné počítat s možnou konicitou palisád a proto není možné podkládat je na sraz. Při stavbě obrub je třeba mezi palisády vkládat klínky, které zajištují svislou polohu palisád. U obrub z palisád je vhodné udělat taková opatření, aby nebylo možné najet vozidly do těsné blízkosti obruby. Vhodným opatřením je například zvýšený pruh dlaždic podél obruby. Betonové palisády se ukládají do betonového lože a to minimálně do 1/3 své výšky.

Podobné články

Přijďte se inspirovat osobně
Najít showroom

Zůstaňme v kontaktu

Stiskem tlačítka „Odeslat“ souhlasím se zpracováním osobních údajů.